несътѧжаниѥ

несътѧжаниѥ
НЕСЪТѦЖАНИ|Ѥ (19), ˫А с.
1.Бескорыстие, нестяжание:

бѣ˫ахѹть ѹбо нѣции тъгда. много книжьна˫а ѿвращающе ѹставы несът˫ажаниѥ жизни излиха преѡбид˫аще. и подобьно мирьскыимъ живѹще. (ἀκτησίας) ЖФСт XII, 53 об.; феодулъ... толми х(с)ву нищету възлюбивъ и см(и)рениѥ и нестѧжаниѥ. ПрЮр XIV, 163а; тогда несътѧжаньѥмь вольнымь расужаѥми нынѧ же лихоимьство волноѥ приѥмлюще. ПНЧ XIV, 94б; О насъ же и паче ишедши(х) из мира и распеншихсѧ г(с)у. и даръ паче принесши(х) нестѧжань˫а и дв(с)тва (τὴν ἀκτημοσύνην) ФСт XIV, 181г; Сии бл҃жныи григории прииде къ ст҃мѹ феѡдосию. и ѿ него наѹченъ бы(с) житию чернечьскомѹ. нестѧжанию и смiрению и послѹшанию ПКП 1406, 149б.

2. Бедность:

ѡвъ ѹбо в нестѧжаньи просвѣтѣсѧ. инъ же въ имѣнии. ˫ако се иль˫а в нестѧжании аврамъ въ б҃атьствѣ. (δι’ ἀκτημοσύνην) ПНЧ 1296, 47; небрегомо же ѹ нихъ б҃атьство и многостѧжаниѥ, и нестѧжаниѥ ˫ако непрекланѧѥми и добродѣтельѥ любѧть. (τὴν ἀκτημοσύνην) ΓΑ XIIIXIV, 146а; толико бо в ни(х) нестѧжанье ˫ако токмо имѣю(т) тѣла. ГБ XIV, 209в; въ кротости... в нестѧжаньи и в нищетѣ... скончавше житье. (ἐν ἀκτημοσύνῃ) ЖВИ XIVXV, 52а.

Ср. сътѧжаниѥ.

Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.) / АН СССР. Институт русского языка. — М.: Русский язык. . 1988.

Игры ⚽ Нужно сделать НИР?

Полезное


Смотреть что такое "несътѧжаниѥ" в других словарях:

  • несътѧжаньныи — (3*) пр. к несътѧжаниѥ в 1 знач.: Ѥсѣѡвлѧне... приложиша и простроша прехвальнѹю предобрѹю нестѧжаньнѹ и б҃олюбьзнѹ и бл҃голѣпноѥ жестоко житиѥ и премногѹю ст҃ню (ἀκτημοσύνην) ΓΑ XIII–XIV, 145г; Тако и мы иже мнишьскоѥ и нестѧжаньное житие… …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»